Kansen voor de toekomst

Blogs over ideeën en initiatieven die volgens mij de kansen voor een leefbare toekomst zijn.

Duurzaamheid is altijd al een element wat onderdeel is van mijn denken, doen en werken. Advisering gaat uit naar de beste oplossing die toekomstwaarde, haalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid koppelt. Ontwerpen gaan uit van een kwalitatieve relatie tussen stad en landschap, een symbiose tussen sociaal en technisch kunnen met aandacht voor de lang termijn. Hiermee denk ik te werken aan een gezonde duurzame toekomst van onze ruimtelijke omgeving. ...continue reading

Ik schrijf nogmaals een open brief om u even te wijzen op de mogelijkheden voor verbetering van de Nederlandse economie. Dit weekend gaven vooraanstaande economen een dikke onvoldoende uit aan uw kabinet. Volgens BNR verdient uw kabinet niet meer dan een 4,7 voor economie.  Eén van hen zegt hierover: ''De overheid moet met een echt gedegen plan komen voor herstel van de huizenmarkt. Zulke plannen liggen er en zijn veel beter dan Blok-hypotheken en dergelijke.'' "Europa kwakkelt en dat komt door het beleid: bezuinigen in een crisis moet je nooit doen", is de mening van Willem Vermeend. Kortom, de algehele tendens wijst op Keynesiaanse economische ingrepen;  Uitgeven om de economie te laten draaien, in plaats van het huidige strikte bezuinigingsbeleid. ...continue reading

Het gaat nog niet zo goed met de Nederlandse economie, terwijl u toch zulke goede intenties heeft. De vraag is waar het dan aan schort, wat gaat er mis? Waarom geven de Nederlanders toch niets uit, terwijl U het nog zo vriendelijk heeft gevraagd aan ons, consumenten, om meer uit te geven. Misschien zit het in de klassieke spreuk 'goed voorbeeld doet volgen'.

Want terwijl de Nederlanders geld uit qu_may09_359_z0997zouden moeten geven doet de Nederlandse overheid het tegenovergestelde, bezuinigen. ...continue reading

Europa_city_02 In de jaren zeventig publiceerde Ernest Callenback het boek Ecotopia. Hierin bezoekt een verslaggever de vrijgemaakte staten in het westen van de US. In deze nieuwe natie, Ecotopia genaamd, is een samenleving ontstaan die milieubelangen prevaleert. In dit boek wordt een ideaalstaat geprojecteerd waarin high-tech leidt tot CO2-neutrale ontwikkeling. Een thema dat architecten en urban planners sterk aanspreekt.

Europe City - Paris

Europa_city_01Europa_city_03

 

 

 

 

Aan de rand van Parijs is door het Deense Architectenbureau BIG een stad geprojecteerd onder een groen dak van ca 80 hA groot. In Europe City zijn woningen, kantoren, voorzieningen, een zwembad en zelfs een echte ski-piste. Op het park-dak hebben de mensen een ruim uitzicht over Parijs.

Masdar City Project – Abu Dhabi

Masdar_city_01Masdar_city_02 Masdar_city_03
Door Foster and Partners is in 2006 het ontwerp gemaakt voor het Masdar City Project in Abu Dhabi Een stad van 6 km2 grootte met ruimte voor 50.000 inwoners. Deze stad is duurzaam, CO2 neutraal, afval-loos en autovrij. Een actief vervoersysteem voor vracht- en personen met 1.500 stations zorgt voor het interne transport.

Ziggurat – Dubai
ziggurat_01 ziggurat_02

 

 

 

 

Deze gigantische piramide met een hoogte van circa 1 kilometer kan circa 1 miljoen ! inwoners huisvesten. Het stroomvoorziening vindt plaats middel zonne- en windenergie en er is een efficiënt openbaar transportsysteem in plaats van auto’s.

Shimizu’s droom, ecologische eilanden in de stille zuidzee.

pacific_city_02 pacific_city_03 pacific_city_01
Drijvend op de Pacific, zo rond de evenaar liggen straks zelfvoorzienende, ecologische eilanden. In toren wonen rond de 30.000 mensen en aan de oever is plaats voor een extra 10.000 inwoners. Het eiland is zelfvoorzienend voor zowel energie als voeding. Een plek om nooit meer weg te gaan.