WTF… Favela Painting

Meer dan 100.000 dollar heeft de crowdfundingcampagne het het nieuwste sociaal kunstproject Favela Painting van het Nederlandse duo Haas&Hahn (Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn) opgeleverd. Begin 2014 zal dan ook gestart worden met een nieuw project in Complexa de Penha, een favela in Rio de Janeiro.

Praca Cantao - Santa Marta (2010)
Praca Cantao - Santa Marta (2010)

Haas&Hahn zijn sinds 2006 actief i1n de Braziliaanse sloppenwijken met kunstprojecten. Doel van de projecten is meervoudig, mooier maken, positieve aandacht voor de Favela leidt tot trots en vergroting van de eigenwaarde. Door het project ontstaat  sociale binding en leren jongeren een vak.  De kunstwerken worden door de locale bewoners gemaakt, Jongeren krijgen de mogelijkheid een ambacht te leren en daarmee zelfsupporting te gaan worden. Elke uur dat ze schilderen zijn ze niet bezig met kleine criminaliteit maar leren ze een vak, leren ze samenwerken en krijgen ze te eten.

Boy with Kite - Vila Cruzeiro (2006)
Boy with Kite - Vila Cruzeiro (2006)

Na een eerste project waarbij een drietal woningen nabij een voetbalplein werden beschilderd met een symbolische jongen met vlieger zijn nieuwe projecten ontwikkeld. De Rio Cruzerio is een beschildering van een met beton versterkte helling.

Rio Cruzeiro - Vila Cruziero (2008)
Rio Cruzeiro - Vila Cruziero (2008)

Hun derde project is als afbeelding de wereld overgegaan: Praca Cantao in Santa Marta  (afbeelding vooraan project). De pleinwand van 34 woningen een sambastudio met in totaal een oppervlak van 7000 m2 is beschilderd in een sprankelend kleurenpatroon wat samenhang en verschil brengt.

Het project FavelaPainting is een voorbeeld van bottomup denken en doen in de stad, een Urban Guerilla die mensen motiveert om samen beter te doen. Het schilderproject kent wereldwijd al vele imitaties. Voor Haas&Hahn is het volgende project dan ook het beschilderen van een volledige buurt en hiermee zo’n groot mogelijke impact te krijgen.

favelapainting02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>