Reductie van de werkelijkheid

Kaarten zijn het, maar ook verhalen of zelfs foto’s, dit zijn allemaal reducties van de werkelijkheid. Elke analyse, hoe breed ook, is niets anders dan een interpretatie, een persoonlijke reductie van de realistische wereld. Juist daarom geven kaarten zo’n duidelijk beeld, omdat alles wat niet van belang is weggelaten wordt, en slechts de essentie wordt gevisualiseerd.

Nieuw Weerdinge
Nieuw Weerdinge

Ergens in Drenthe worden op heel creatieve wijze kaarten gemaakt; Rolf Mulders is een begaafd amateurkunstenaar die gefascineerd is geraakt door de dorpen in Drenthe.

Deze dorpen met hun historisch landschappelijke karakteristiek die er vanuit de lucht zo eenvoudig uitzien.  Brinkdorpen met hun kenmerkende midden en de linten van de veenkoloniën.

In zijn verkenning naar de eenvoud, in de reductie van de werkelijkheid ontstaan bijzondere beelden, niet op basis van de ruimtelijke kennis maar op basis van de grafiek en het kleurgebruik. De Drentse dorpen van Rolf Mulders zijn schitterend in hun eenvoud en een voorbeeld voor vele ontwerpers die het landschap trachten te vangen.

Naast deze Dorpen wordt deze kunstenaar door veel onderwerpen geïnspireerd, kijk voor meer grafiek op zijn website, bijzonder zijn bijvoorbeeld de Cityscapes. Voor mij is dit werk pakkend, en ik gebruik zijn werk als voorbeeld voor mijn eigen tekeningen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>