Gevonden… Tijdmachine naar de Roaring Twenties

Internet is een geweldige plek om informatie te bundelen en toegankelijk te maken, zo ontstaat er op de site "the Roaring Twenties" een beeld en geluid van New York gedurende de jaren van de Grote Depressie.

Edison had al in 1877 de eerste geluiden vastgelegd op een tinrol, maar pas in de twintigste eeuw wordt het algemeen. NBC was de eerste reguliere radiozender in 1922, Al Johnson is de ster in The Jazzsinger, de eerste film met geluid uit 1927. De audio-revolutie is iets uit de jaren 30, opvallend is bijvoorbeeld de aanwezigheid van radiowinkels, die met veel bombarie hun klanten duidelijk maakten dat de wereld kleiner was geworden.

modeprsentatie met het nieuwste model Radio
modepresentatie met het nieuwste model Radio

Op de site zijn zowel in een kaart als op een tijdslijn de geluiden en beelden in de stad gecombineerd. Je kan kijken naar een drakendans van chinees nieuwjaar, naar de geluiden van stoomslepers op de hudson, naar de radiowinkels in de stad. Gelijktijdig met de opkomst van de versterkte muziek is er ook sprake van een toename van klachten over geluidsoverlast. Deze complaints geven een duidelijk beeld van de introductie van luidsprekers in de stad en zijn dan ook een onderdeel van de website.

Mijn meisje vindt WTF geen mooie titel en het dekt misschien wel de lading, maar eigenlijk gaat het om dingen die ik vind op internet. Dingen die iets te maken hebben met steden, het urbane leven en de vele manifestaties daarvan wereldwijd. Daarom wordt WTF... voortaan Gevonden...

One thought on “Gevonden… Tijdmachine naar de Roaring Twenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>