Gezonde Steden – Klimaatbestendig Kopenhagen

Kopenhagen voorziet klimaatproblemen en is nu reeds aan het plannen en ontwikkelen voor een klimaatbestendige stad de periode tot 2100! Belangrijkste bedreigingen zijn de toenemende neerslag, de stijging van de zeespiegel en superstormen die vaker zullen voorkomen.

impressie van de toekomstige inrichting van Bryggervangen, een klimaatbestendige hoofdstraat in Kopenhagen
impressie van de klimaatbestendige inrichting van Bryggervangen, een hoofdstraat in Kopenhagen

De centrale keuze die steden moeten maken in hun weerstand tegen de klimaatverandering te verhogen is een keuze tussen de grijze of de groene optie. De grijze optie is het versterken door middel van muren en barrières, door technische oplossingen als dijkverhoging. De groene optie is gericht op het versterken van de weerstand door middel van natuurlijke systemen en buffers, groende daken en groene straten zullen water opvangen en bufferen.

Kopenhagen heeft nadrukkelijk voor de groene optie gekozen. In eerste instantie zijn er maatregelen ontwikkeld gericht op extreme neerslag, zoals de bovenstaande fotoshow van de wolkbreuk in Juli 2011. De verwachting is dat toekomstige regenbuien veel extremer zullen zijn met veel meer regenval in korte tijd dan tot nu toe. Een samenstel aan maatregelen moet zorgen voor voldoende opvang tijdens de nieuwe wolkbreuken.

Centraal in het plan is een bestaand meer in agglomeratie van Kopenhagen, het peil van dit meer zal worden verlaagt, de nieuwe oevers worden ingericht als recreatiepark, en  als de superstorm komt zal het meer en omliggende park gebruik worden voor de opvang van regenwater.

kopenhagen, klimaatbestendige systeem     Kopenhagen 02

Daarnaast worden straten in de stad convex (hol) aangelegd, niet meer gericht op het verzamelen van regenwater in de zijdelingse goten en daaraan gekoppelde riolen, maar deze convexe straten zullen dienen als afvoerkanalen richting de havens. Daarnaast zullen groene daken, kleine groene plekken (pocketparks) en groene straten met veel bomen dienen om regenwater te bufferen en zo de te verwachten overstromingen te temperen.  De groene daken, straten en parken zullen ook verkoelende werking hebben want de verwachting is dat hittegolven vaker en extremer zullen voorkomen.

Kenmerkend bij de aanpak in Kopenhagen is de concretisering van korte termijn ingrepen terwijl gelijktijdig wordt gekeken naar de verwachtingen en noodzaken op de lange termijn. Zowel vanuit zakelijk als vanuit duurzaam perspectief is het beter om zo vroeg mogelijk zoveel mogelijk te doen . Opvallend is dat de maatregelen (groen, parken en recreatie) niet alleen de stad klimaatbestendig maken maar ook direct bijdragen aan de dagelijkse kwaliteiten van Kopenhagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>