Gevonden op het internet (week 11)

Het internet is een prachtige schatkist met elk moment weer nieuwe inzichten, gebeurtenissen en  sociale activiteiten die de wereld groots en klein maken. Deze week hebben we weer voldoende nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouw.

Om maar bij met het zware werk te beginnen , ook dit jaar is er weer een congres over stadslandbouw, met aandacht voor de rol van stadslandbouw in het proces van stedenbouw.  Ook in het buitenland is men druk met allerlei vormen van stadslandbouw, wat te denken van deze overtreffende in urban farming, een stadswijngaard in San Francisco, Neighbourhood Wineyards.

Om nog even in de stedelijke natuur te blijven: stadsspinnen hebben het moeilijk. Het blijkt dat spinnen minder goed hun spinnenweb ‘beluisteren’ als dat vastgemaakt zit op het steen of beton van onze menselijke gebouwen. Het natuurlijk trillen van het spinnenweb in een struik of boom zorgt voor een betere vangst. De zoveelste reden voor meer groen in onze stedelijke omgeving.

Als basis voor denken over de relatie groen-rood, ofwel de overgang van stedelijkheid naar het open landschap is het Transect-schema  wat de overgang van stad naar landschap verdeelt in zones met eigen kenmerken. In bijgaand artikel een handzame toelichting.

Na deze groene dromen weer terug naar eigen land, hoe om te gaan met transformatie? Eigenlijk is dat heel simpel, Transformatie is zoveel mogelijk bij het oude laten . Maar dit inzicht is absoluut niet nieuw, maar kunnen we niet vaak genoeg zeggen. Gebruik bij de ingrepen in de bestaande stad zoveel mogelijk van het bestaande. Zo is deze week de publicatie Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl uitgekomen met tips en vooral cases.  Kleine ingrepen kunnen zoveel betekenen voor hun omgeving, denk bijvoorbeeld aan de inrichting van Gezonde Schoolpleinen, met een uitstraling naar de jeugd, naar de ouders en naar de buurt. Geef je vandaag nog op.

Zacharie Gaudrillot Roy urban front
vervreemdende beelden van de franse fotograaf Zacharie Gaudrillot Roy

Als uitsmijter van de vondsten op internet het vervreemde beelden van de franse fotograaf Zacharie Gaudrillot-Roy die de stad terugbrengt tot gevelfronten. Mogelijk toch teveel begrepen van de decorated sheds J.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>