Gevonden op het internet (week 12)

Het internet is een doos van pandora, vol kansen, ideeën en trends van over de hele wereld. Deze week hebben we weer voldoende nieuwe ontwikkelingen.

London, nadat alle lopende plannen gerealiseerd zijn
London, nadat alle lopende plannen gerealiseerd zijn

Zo is er de stad London, deze stad groeit omhoog (London goes…. Up). Meer dan 236 gebouwen van 20 vediepingen of meer zijn in aanbouw of ontwerp in de Engelse hoofdstad. De groei van de stad heeft gevolgen voor het transport, met name het vervoer per fiets, London heeft dan ook het plan om fietsroutes over zijwegen te sturen, slim of niet?

De groei van London is exemplarisch voor de trek naar de steden. Onderzoek naar de aantrekkingskracht van steden toont aan dat vluchtelingen (zoals in Afrika en Syrië) liever naar de steden trekken dan naar de vluchtelingenkampen. De trek naar de stad leidt bijvoorbeeld in Durban tot een omzetting van kantoorgebouwen in sociale woningbouw, hier kunnen wij nog wat van leren.

De redenen waarom de stad in trek is zijn duidelijk, onderzoekers hebben nu ook in beeld gebracht waar stedelingen tevreden mee blijven (vooral voorzieningen en waar ze ontevreden over zijn (verkeer en milieu. Een belangrijke uitkomst is de formule ‘Clean+Green=Happy’, nabijheid van schone groene stedelijke plekken is belangrijk bij de waardering van de stadsbewoner.

Dat een stad gaat over beleving is heel aansprekend in beeld gebracht  in het stadsprentenboek ’Meanwhile in San Francisco’ van de Wendy MacNaughton, kunstenares en illustrator. In scherpe observaties brengt zij de inwoners van San Francisco en hun interpretatie van de stad samen in een aansprekende illustraties.

SF_Dolores Park by Wendy MacNaughton
Dolores Park, door Wendy MacNaughton, afbeelding uit Meanwhile in San Francisco

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>