De stedelijke groei in beeld: Google Timelapse

The Urban Explosion, ofwel de enorme groei van de stedelijkheid is wel heel duidelijk in beeld gebracht door Google in hun nieuwste project: Google Timelapse.

In samenwerking met de NASA  zijn beelden van de Landsat satellieten, die al sinds 1972 rond de aarde zweven en beelden van onze planeet maken, gecombineerd tot een timelapse. Deze filmpjes van gecomprimeerde tijd brengen de veranderingen tussen 1984 en 2012 haarscherp in beeld.

Op de site van Google timelapse zelf is het mogelijk om, net als op Google earth, locaties op te zoeken en door de tijd heen te bekijken. Duidelijk is de groei van de Nederlandse steden zichtbaar. Bijzonder is het beeld van de groeiende Maasvlakte en de daaruit volgende voordelta.

Met Google Timelapse is er weer een nieuw instrument toegevoegd aan de informatie die te vinden is op Internet en die zoveel verteld over onze wereld en ons ruimtegebruik. Helaas zijn de meest duidelijke beelden die van verwoesting van de regenwouden, het smelten van de ijskap en het opdrogen van grote meren. Google maakt ons duidelijk dat we voorzichtig met onze enige aarde moeten omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>