WTF… Central Park Airport

Waarom niet landen middenin de stad, waarom drie kwartier reizen tussen Manhattan en de luchthaven als er ruimte onder handbereik is. Met deze gedachten is het voorstel gemaakt van de Manhattan Airport Foundation gericht op de ontwikkeling van een internationale luchthaven in Central Park.

Manhattan Airport Foundation, perspectief
Manhattan Airport Foundation

Dit ludieke voorstel uit 2009 ontving meer dan 85.000 handtekeningen als ondersteuning voor de realisatie.

Dat een luchthaven in Downtown New York niet een onverwacht idee is bewijst het ambitieuze voorstel van de vastgoedtycoon Zeckendorf uit 1946. Met veel naoorlog elan lanceerde Zeckendorf in de Time een 3 miljard dollar kostend voorstel voor de bouw van een Rooftop-luchthaven Het gebouw strekt zich uit over 144 blokken, tussen 24th en 71st street en van de Hudson rivier tot 9th Avenue. Het gebouw is 200 feet (60 meter) hoog. Onder de landingsbanen op het dak bevindt zich een wereld van wachtruimtes, restaurants en kantoren. Naast luchtverkeer is er ook een overdekte haven in het complex zodat het als een complete hub voor al het vervoer kan werken.

artist impressie van het 1946 voorstel voor een Rooftop-airport langs de Hudson Rivier in New York
Het 1946 voorstel voor een Rooftop-airport langs de Hudson Rivier in New York

Er zijn voldoende redenen te verzinnen waarom dit voorstel uiteindelijk niet gerealiseerd is.

NYC’s “Dream Airport” would “bring air service right into the heart of New York City and eliminate the necessity of limousine travel to and from existing airports,” LIFE-magazine 1946.
NYC’s “Dream Airport” would “bring air service right into the heart of New York City and eliminate the necessity of limousine travel to and from existing airports,” LIFE-magazine 1946.

 

6 thoughts on “WTF… Central Park Airport

 1. Frabnk van Unen

  Er zijn ook ruim voldoende redenen te verzinnen om het huidige voorstel niet te realiseren.
  Ik doe een gooi: geluidsoverlast, botsingsgevaar (herinnert u zich nog de Twin Towers?), verdwijnen van een broodnodige groene long midden in de stad en toenemende luchtvervuiling.

  Reply
  1. Con Zaat

   De Manhattan Airport Foundation was een geweldige grap in 2009, is als een hoax over internet gegaan. Natuurlijk is dit geen uitvoerbaar project, maar daarom niet minder interessant

   Reply
 2. Frank van Unen

  Neem ik even de gelegenehid om mijn eigen naam goed te spellen (haastige spoed was het).
  Jazeker. Interessant om de gedachten van het gebruikelijke spoor te tillen. Die berg bij Lelystad was ook zo'n idee. Waarom niet?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>