WTF… New York in een interactieve geschiedenisles

Brooklyn bridge
Brooklyn bridge

Het Smithsonian Institute heeft een reeks interactieve sites gemaakt waarin je de hedendaagse Amerikaanse steden kan vergelijken met accurate kaarten uit het verleden. Met een soort van vergrootglas is het mogelijk het cartografische verleden te vergelijken met de hedendaagse luchtfoto.Zie bijvoorbeeld de kaart van New York die Joseph Colton heeft getekend in 1836. in de interactieve vergelijking over 175 jaar zie je de stad groeien en veranderen. Grote verschillen zitten in de infrastructuur. Duidelijk afleesbaar zijn de Parkway's en infrastructuur, grotendeels uit de tijden van Robert Mozes.

Battery Park

We zien de letterlijke groei van Manhattan, bijvoorbeeld de vergroting van Battery-Park, het voormalige zeefort Castle Clinton ligt nu in midden in het aangeplempte park. Ook de ontwikkeling van de havens, aanleg van bruggen, groei van Eilanden zoals Ellis Island.

Als we de kaart verkleinen en naar het Noorden scrollen dan zien we de toenmalige bebouwingsgrens. Ten noorden daarvan is de bekende grid-structuur doorgetekend maar aan het ontbreken van schaduwen zien we dat dat nog slechts ontwerp is. De structuur loopt door over het huidige Central Park -pas in 1853 werd het gebied tussen de  59th en 106th Street bestemd als groene long. In het nog niet ge-urbaniseerde Noorden van Manhattan is er ook opvallend veel reliëf. Het eiland is behoorlijk geëgaliseerd tijdens de ontwikkeling.

Door dit type vergelijking van de historische kaart en de huidige wereld worden de ontwikkelingen en achterliggende beslissingen heel zichtbaar. Gefascineerd heb ik over de kaart gescrold en kleine en grote ontdekkingen gedaan. Aan jullie ook de eer voor je eigen eye-openers op deze kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>