WTF… Torre de David

The Gym on the 30st floor (Fotos Iwan Baan)
De gevel van de Torre de David

 

 

 

 

 

 

 

De Torre de David is met zijn 190 meter de op twee na hoogste wolkenkrabber van Venezuela, maar dat is niet het meest bijzondere aan dit gebouw. De Toren van David is nooit afgebouwd. In 1994, door de zuid-amerikaanse bankencrisis is de bouw van de Torre de David (of het Centro FInaciero Confinanzas) stil te komen liggen. Het gebouw was net voorbij het casco, 45 verdiepingen hoog, 190 meter, zonder gevels, ramen, liften, elektriciteit of water.

Naaiatelier in Torre de Davis (fotos Iwan Baan)
Torre de David (Foto Iwan Baan)

 

 

 

 

 

 

 

In 2007 is het 'gekraakt', de woningnood in Caracas is zo groot dat er nu zo'n 750 gezinnen, circa 2.500 mensen in wonen en leven. De bewoners zijn inventief en hebben gezorgd voor de basisvoorzieningen en hebben tot op de 29ste verdieping het complex bewoonbaar gemaakt. Naast woningen die de mensen zelf bouwen binnen het casco van het gebouw zijn er winkel(tjes) kappers, ateliers en zelfs een kerk. Het is een prachtig voorbeeld hoe mensen zich de stad toe-eigenen en aanpassen aan hun eigen eisen en wensen.

Zie hieronder de TED-lezing van Ivan Baan, een nederlands fotograaf, die gefascineerd door informele stedelijkheid. onder andere de Torre de David presenteert.

 BONUS Het Iveria hotel, tbilisi

Het Iveria Hotel iis gebouwd in 1967, als het meest luxe hotel van de Sovjetrepubliek Georgië. Tijdens de burgeroorlog in Abchazië (1992)is het hotel in gebruik als vluchtelingenkamp, meer dan 800 vluchtelingen leven in het complex. In 2009, na een zeer grondige renovatie, is het hotel weer geopend.

Iveria Hotel Tbilisi

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>