WTF… zomaar een brug boven de stad

relocation of the D. Maria Pia Bridge. © Bandeira/Ramalho.

Als antwoord op een prijsvraag voor regeneratie van het Aurifícia blok in Oporto, Portugal, kwamen de architecten Pedro Bandeira and Pedro Nuno Rumalho met het confronterende voorstel om de klassieke D. Maria Pia Brug te ontmantelen en opnieuw op te bouwen op deze binnenstedelijke locatie.

Dit is niet een flauwe grap maar een doordacht voorstel, zowel de stad krijgt er een fenomenaal landmark bij, vergelijkbaar met de Eiffeltoren, maar ook de oude spoorbrug uit 1877, die sinds enige jaren in onbruik is geraakt krijgt hierdoor een nieuwe functie. Hierdoor ontstaat een monument voor de déïndustrialisatie, waar de 19de eeuwse ingenieurskunst een nieuwe overbodigheid krijgt.

Maria Pia Brug te Porto

 

One thought on “WTF… zomaar een brug boven de stad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>