Smarticipatie, communiceren met de overheid.

Smarticipatie, de naam zegt het al, participatie maar dan met smart-technologie. Internet, smartfoons, tablets iedereen heeft ze en het maakt de wereld zo veel kleiner en maakt slimme contacten mogelijk. Als je deze technische middelen inzet in het contact tussen overheid en burgers kan participatie een heel nieuwe inhoud krijgen: Smarticipatie.

Wat als de burger middels een app direct signaal kan geven, met foto, van losliggende stoeptegels, kapotte straatlantarens. Als de overheid een breed panel van bewoners direct kan bevragen naar hun mening over beleidsideeën ? Of misschien kan een burger wel de overheid van ideeën voorzien. Wat dacht je van een dynamische 'groene' en 'rode' stippenkaart, waar mensen middels een app hun waardering of afkeur van plekken in de stad kunnen geven, crowdsourcing als brede informatiebron. Maar ook kan een app of site een de ideeën van de maatschappij bundelen als onderdeel van bijvoorbeeld uitnodigingsplanologie.

Smarticipatie kan een heleboel vormen krijgen, heel direct, heel open en vooral heel eenvoudig. Een goede site of app moet zeer toegankelijk zijn, duidelijk in gebruik en het liefst ook een beetje speels. Hoe leuker, hoe meer mensen meedoen en dat is de bedoeling.

In de Boston, US is er de site Adoptahydrant.org, een website die het mogelijk maakt voor burgers om een brandkraan te adopteren door deze te claimen en vrij te houden van sneeuw. Op een digitale map mag je jouw brandkraan een naam geven, maar... je kraan wordt gekidnapt als je je niet goed aan de regels houdt.

Adopt a hydrant is al snel vanuit Boston heel winters Amerika overgewaaid. En heeft nieuwe vormen gekregen als gericht op bijvoorbeeld de stoep of het groen. Adopt a Hydrant is een van de vele app's van Code For America. Een organisatie die gericht is op middels technologie toegankelijk maken van de overheid. Doel is om de kennis en ervaring uit de marketing en het bedrijfsleven binnen te brengen bij de overheid. Dit door commerciële tech-talenten tijdelijk te plaatsen bij de lokale overheid.

Code for America is in 2009 opgericht door Jennifer Pahlka, met als doel om het denken en doen van de lokale overheden te veranderen. Jennifer was uit de gaming-industrie afkomstig en bracht nieuwe concepten voor communicatie is.

Jennifer Pahlka TEDlezing in 2012.

De app's van Code for America zijn slim, speels en werken! zijn gericht op data, informatie toegankelijk maken, communicatie of gewoon je stad leren kennen (Click that 'hood!). Sommige van de open-source programmas worden al wereldwijd gebruikt. Jennifer Pahlka en Code for America hebben als waardering voor hun inzet voor de stad dan ook de Kevin Lynch Award van het MIT gekregen. Lynch probeerde de stoeptegelkennis van de stedeling in te zetten bij projecten, en dat is wat Code for America doet, het gat tussen overheid en burger overbruggen middels nieuwe technologie.

Dat Code for America niet alleen staat bewijst een Braziliaanse telefoonapp. die de toegankelijkheid van steden in beeld brengt middel crowdsourcing. Of de inzet van de overheid van British Columbia, die middels een toegankelijke site de inwoners bevraagd en met ze in gesprek gaat over onderwerpen als ruimtelijke inrichting, gezondheid of over de verkoop van alcohol.

Duidelijk mag zijn dat Code for America staat voor een nieuwe communicatiewijze tussen overheid en burgers, nl. SMARTICIPATIE

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>